You are here
Home > De actualitate > Ce v-a lăsat Moşul în ghetuţe?

Ce v-a lăsat Moşul în ghetuţe?

Noaptea dintre 5 şi 6 Decembrie este noaptea lui Moş Nicolae. Dacă ai fost cuminte şi ţi-ai curăţat ghetuţele, Moşul se va strecura în casă şi îţi va lăsa în ghetuţe dulciuri, fructe sau jucării. Dacă nu ai fost cuminte, vei primi în dar o nuieluşă.

 

Povestea lui Moş Nicolae

Sfântul Nicolae, cunoscut în tradiţia românească sub denumirea de Moş Nicolae, este protectorul copiilor, al oamenilor necăjiţi, al săracilor, marinarilor, călătorilor, comercianţilor, al fetelor nemăritate şi mireselor.

Sfântul Nicolae s-a născut şi a trăit în secolul al IV-lea d. Hr., în Orientul Mijlociu, în apropierea oraşului Bethleem. Provenea dintr-o familie înstărită. Rămas orfan de mic copil, s-a hotărât să îşi folosească averea moştenită de la părinţi în scopuri umanitare, ajutând foarte mulţi oameni nevoiaşi. Propovăduind creştinismul, a devenit ulterior arhiepiscop în Myra, localitate aflată astăzi pe teritoriul Turciei.

De-a lungul secolelor, au apărut poveşti şi legende despre viaţa şi binefacerile Sfântului Nicolae. Una dintre cele mai cunoscute legende este aceea a celor trei fiice ale unui nobil sărac, care neavând zestre, nu se puteau căsători şi urmau să fie vândute unor bărbaţi înstăriţi. Se spune că Sfântul Nicolae, aflându-le durerea, a aruncat pe geamul lor într-o noapte, câte un săculeţ de bani pentru fiecare. Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghetuţe. Şi de atunci s-a păstrat obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghetuţe sau ciorăpei.

Tradiţii româneşti de Sfântul Nicolae

În tradiţia populară românească, Moş Nicolae este înfăţişat călare pe un cal alb, purtând o barbă albă, bogată. Se spune despre el că stă la stânga Tatălui şi păzeşte Soarele să nu fugă.Se mai spune că zăpada adusă de moş Nicolae aduce rod bogat în grădini şi pe ogoare. Este bine ca un bulgăre din această zăpadă să fie adus în casă şi să fie pus într-un vas. După ce acesta se topeşte, apa rezultată se pune în glastrele cu flori, pentru a petrece cu bine iarna.
Numeroase biserici din ţară poartă hramul Sfântului Nicolae. Bolnavii îşi găsesc alinare rugându-se în astfel de biserici care poartă hramul Sfântului. Icoana Sf. Nicolae, sfinţită la o biserică cu hramul Sfântului Nicolae, dăruită persoanelor cu probleme de sănătate sau care se confruntă cu mari necazuri, face minuni în scurt timp, spun preoţii vizionari.

De Sfântul Nicolae se dăruiesc celor dragi: dulciuri, fructe (mere, struguri, nuci), cărţi educative, lumânări colorate, o pungă cu grâu sau cu orez, simboluri ale sporului în gospodărie, flori şi mai ales busuioc. Nu trebuie să oferiţi celor dragi obiecte ascuţite-truse, obiecte de menaj, obiecte de decor de culoare neagră: fulare, mărgele sau cravate. Copiii harnici primesc fructe, covrigi şi colăcei cu miere, aşa cum oferea episcopul Nicolae copiilor, iar darurile pe care le oferiţi se înfăşoară săculeţe de culoare albă sau aurie şi se pun în cizmuliţe sau în pantofi.

Iustina – Gabriela Harco

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top