You are here
Home > De actualitate > Cât de periculoase sunt site-urile de socializare?

Cât de periculoase sunt site-urile de socializare?

Site-urile de socializare ne ţin în permanentă legătură cu apropiaţii, cu rudele aflate la celălalt capăt al lumii sau cu acei colegi din liceu şi facultate pe care nu i-am mai văzut de mult timp. Ba mai mult! Cu ajutorul lor le putem împărtăşi celorlalţi gândurile, preferinţele, aspiraţiile sau realizările noastre. Am putea crede că aceste site-uri ne aduc doar beneficii şi avantaje. Din păcate, lucrurile nu sunt chiar atât de roz cum le vedem noi, împătimiţii socializării virtuale.

 

Surse sigure de date pentru infractori

O televiziune argentiniană a realizat recent un reportaj despre modul în care diverşi infractori au folosit ca sursă de informaţii sigure şi directe site-urile My Space, Facebook şi hi5. Hoţii si răpitorii intervievaţi au recunoscut că au folosit reţelele de socializare pentru a-şi alege victimele. Au vizualizat portretele, casa, maşinile, fotografiile de călătorie, situaţia socială sau economică şi nivelul la care trăiesc persoanele respective.

La televizor, unul dintre ei a declarat că până la apariţia reţelelor de socializare pierdea mult timp înainte de a acţiona pentru a identifica candidaţii pentru răpire, dar acum, cu Facebook şi informaţiile pe care oamenii le pun de bunăvoie în reţea, nu mai sunt confuzii sau dificultăţi în a investiga modul în care ei trăiesc sau cum se deplasează copiii la şcoală şi care sunt părinţii lor, fraţii şi prietenii.

Este celebru cazul lui Alejandro Marti, un tânăr mexican ucis de răpitorii lui. Familia a închis blogul său după ce a realizat cât de periculoase sunt informaţiile pe care le dă tineretul, care socializează acolo cu bucurie şi fără a bănui că unul dintre prietenii săi virtuali poate fi un ucigaş.

Cele mai mari baze de date ale omenirii

Puţini sunt cei care ştiu că, făcând click pe rubrica „accept condiţiile”, site-urile de socializare primesc drept de proprietate asupra tuturor informaţiilor postate de utilizator. Condiţiile de utilizare arată că site-urile îşi rezervă dreptul de a acorda şi sublicenţiere, cu tot conţinutul paginii web a utilizatorului, pentru alte afaceri. Numeroşi utilizatori ai reţelelor de socializare au descoperit că imaginile lor au fost transformate în publicitate pentru comerţul privat.

Chiar şi atunci când utilizatorul anulează statutul de membru, fotografiile şi informaţiile rămân în arhiva site-ului, în conformitate cu „termenii de utilizare”, pentru cazul în care utilizatorul decide să-şi reactiveze contul. Mai mult, utilizatorul nu este îndepărtat nici atunci când moare, iar urmaşii nu pot legalmente obliga site-ul să şteargă datele şi imaginile rudelor decedate, pentru că atunci când a acceptat clauzele contractului virtual, utilizatorul a dat dreptul de a “menţine starea activă, în cadrul unui comemorări speciale, pentru o perioadă de timp, pentru a permite altor utilizatori să posteze comentarii şi note asupra decedatului“.

Reţelele de socializare sunt foarte des utilizate şi de angajatori, care, pentru a evalua candidaţii, caută pe Facebook sau hi5 informaţii intime despre solicitanţi.

1 din 5 divorţuri se produc din cauza site-urilor de socializare

Un studiu realizat recent arată că aproximativ 1 din 5 cazuri de divorţ înregistrate în ultimul an pe teritoriul american invocă site-urile de socializare drept “motivul despărţirii a doi soţi”. În cele mai multe cazuri, Facebook este pronunţat ca fiind sursa de unde unul dintre parteneri află că celălalt are o relaţie extraconjugală.

În fiecare lună sunt raportate tot mai multe cazuri de despărţiri în rândul utilizatorilor de reţele de socializare. Fie că este vorba despre adolescenţi, fie că este vorba despre căsnicii aparent trainice, Facebook se pare că este preferat de foarte mulţi atunci când vine vorba de anunţul unei despărţiri. Aproximativ 25% din numărul total al utilizatorilor Facebook au fost “părăsiţi” cel puţin o dată de când şi-au activat contul.

 

Iustina – Gabriela Harco

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top