You are here
Home > Study Zone > Educatia In Romania > „Mica Unire” – 24 Ianuarie 1859 !

„Mica Unire” – 24 Ianuarie 1859 !

„Mica Unire” a fost sărbătorită cu mare fast în marile localităţi ale României în special la Bucureşti şi Iaşi cu participarea a mii de persoane şi a marilor personalităţi politice ale guvernării USL-iste :Victor Ponta şi Crin Antonescu. Am avut ocazia să vedem multe momente ale renumitei sărbători prin intermediul transmisiunilor TV .

La Oradea evenimentul a fost aniversat cu participarea solemnă a membrilor societăţii civile,politice şi militare a oraşului de pe Crişul Repede , iar eu, autorul acestor rânduri în calitate de profesor de istorie la Şcoala Gimnazială Cheresig şi Inand , Bihor, având orele pentru ziua respectivă la Şcoala Gimnazială Inand , am avut deosebita onoare de a prezenta discursul festiv dedicat Unirii Principatelor Române ale Valachiei şi Moldovei.

Photo0132

La 24 Ianuarie 1859 Alexandru Ioan Cuza primea din partea poporului român dubla confirmare a alegerii sale ca şi domnitor , realizându-se astfel Unirea Principatelor Române din punctul de vedere al poporului român , trebuind însă să se obţină recunoaşterea internaţională a marelui eveniment. În cele din urmă, ca rezultat a unei activităţi diplomatice deosebit de intense , „Mica Unire” a fost recunoscută până în anul 1862 de către toate Marile Puteri ale Europei, inclusiv Imperiul Otoman. 

Începea, aşadar , o nouă epocă pentru naţiunea română care era acum condusă de către o generaţie paşoptistă şi postpaşoptistă ilustră şi conştientă de rolul ei în societate. Se conturau şi se întăreau instituţiile statului naţional modern român şi se punea în aplicare viziunea modernă , liberală despre stat. Învăţământul se moderniza devenind gratuit şi obligatoriu până la nivelul claselor I-IV , se înfiinţa armata permanentă şi modernă de inspiraţie franceză, ţăranii erau împroprietăriţi cu o mică suprafaţă de teren şi apăreau partidele politice şi o Constituţie de factură modernă.

Photo0131

Participarea a fost una de excepţie, fiind onoraţi cu prezenţa deosebit de entuziaştilor tineri membrii ai Şcolii Gimnaziale Inand din preşcolar şi primar care susţinuţi de către doamnele educatoare şi învăţătoare din localitate şi-au prezentat poeziile şi cântecele (inclusiv „Hora Unirii”). La sfârşit a fost expusă o scenetă referitoare la momentele adunărilor Ad-Hoc şi „Micii Uniri”  realizată de către elevii clasei a VII şi a VIII-a.

Photo0133

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top