You are here
Home > Study Zone > Biblioteca chiulangiului > „Ocolul Pământului … ” la început de 2014 !

„Ocolul Pământului … ” la început de 2014 !

A trecut perioada Sărbătorilor de Iarnă şi Vacanţa de Iarnă a copiilor. Lumea încearcă să se adune şi revine de voie, de nevoie la activităţile cotidiene. Un 2014 provocator pare să se profileze din punct de vedere politic, economic, social sau diplomatic. Debutul acestui an a fost deosebit de intens : condamnarea şi arestarea lui Adrian Năstase şi condamnarea doamnei Năstase. Consider mult prea mult şi inacceptabil ceea ce se întâmplă familiei Năstase. Vina există indubitabil, dar aceste pedepse repetate mi se par inumane.Transilvania vibrează şi ea datorită unei încărcături importante din punct de vedere social, cultural, etnic. Dorim cu toţii mai mult şi din păcate în unele zone şi momente apar şi conflictele. Vremea este plăcută cu temperaturi de peste 10 grade Celsius faţă de cele normale ale perioadei. Peste Ocean şi în Europa de Vest am văzut imagini ale unei ierni deosebit de geroase cu temperaturi care tind spre -30 C. Se comunica că în oraşul american Chicago s-au înregistrat temperaturi mai scăzute decât la Polul Sud pentru perioada de o zi. La noi ,deşi frigul a fost mai mult decât rezonabil , specialiştii pomicultori sunt îngrijoraţi datorită constatării înmuguririi unor pomi fructiferi. Cu siguranţă iarna va veni şi nu se va mai lasa atât de aşteptată. În copilărie reţin ierni destul aspre , dar nu ţin minte să fi fost vreodată răcit. Mergeam la sanie, la hochei sau ne băteam cu bulgări de zăpada construind ziduri groase de zăpadă de peste doi metri înălţime şi 3-4 m lungime. Recunosc însă că iarna nu este anotimpul meu preferat.

nastase_iccj_php_27768600

Cu siguranţă este constatat de către toate persoanele un fenomen de încălzire climatică, nu vreau să enumăr acum cauzele. Textele antice mărturisesc despre asprimea iernilor carpato-danubiano-pontice , dar relatează şi atacurile geto-dacilor în Peninsula Balcanică pe timp de iarnă , trecerea realizându-se peDunărea îngheţată. Sunt legendare aceste relatări deoarece câteva imagini văzute în urmă cu câteva zile la televiziunea naţională dacă nu mă înşel , prezentau o scădere semnificativă a nivelului pluvial al marelui fluviu european la cote deosebit de îngrijorătoare. Marele poet roman Ovidius îmbunase oarecum pe geto-daci cu poeme în limba dacică , iar mai târziu la Juvenal găsim în Satirele sale drama generalului C. Fuscus plasată pe la 86 e.n. în Dacia : ” Te uită/ e şi Fuscus ale cărui măruntaie aveau să fie sfârtecate de vulturii Daciei. Căci se gătise / de război şi vitejie la conacul lui de marmur” (Satire IV). Vitejia şi ambiţia lui Decebal au fost nemăsurate în acea perioadă. Inclusiv Theodor Mommsen , marele istoric german , a remarcat “vigoarea” marelui trib dacic în a sa “Istoria romană”. N-a fost puţin lucru ca o legiune întreagă să fie distrusă (V Alaudae) la Tapae, în timp ce se susţine că alte patru legiuni erau prezente în Moesia şi Pannonia. Referitor la anotimpul de iarnă citeam într-un document medieval autentic, referitor la Bihorul medieval, că în zona Beiuşului în secolul al XV pe una dintre păşunile din regiune într-o dimineaţă de iarnă au fost găsite complet îngheţate oile şi ciobanii şi rămaşi în picioare precum stanele de piatră. Este impresionantă relatarea pe cât de autentică pare, dar să fie vorba despre o scădere bruscă a temperaturilor în câteva zile de iarnă? Ştiu sigur că au existat semnalate pe întreaga durată a Evului Mediu miniglaciaţiuni locale sau mai generale , dar pentru ca un astfel de eveniment să fie relatat trebuia ca temperaturile să fi scăzut atunci la peste -50 ,- 60 grade Celsius. Oricum e doar o scurtă reflectare asupra căreia mă întreb acum , iar până la sfârşitul lunii ianuarie se încheie primul semestru, urmând apoi al doilea semestru şcolar.

210px-Juvenalcrowned

Sunt însă îngrijorat de unele evoluţii politice la nivel mondial , de insecuritatea constatată la nivelul unor instituţii importante ale statelor europene şi asiatice şi de lipsa de promptitudine şi vigoare a celor abilitaţi să implementeze concepte şi structuri moderne. Am văzut decizii înfiorătoare luate în Corea de Nord de către Kim Jong Un împotriva unchiului său . Presa a punctat succint acest eveniment în lipsa unor dovezi mai elocvente sau poate din dorinţa de a nu bulversa şi mai mult mapamondul în perioada sărbătorilor. Susţin că am considerat pe noul conducător al Coreei de Nord filo-occidental şi am sperat că va iniţia reforme care să reabiliteze statul condus de el în ochii lumii , la fel şi că unele măsuri de pedepsire trebuiau luate chiar şi împotriva celor mai apropiaţi care au comis abuzuri , dar ferocitatea pedepsei este caracteristică Chinei şi Mongoliei medievale şi nu unui stat care se doreşte modern. Fără îndoială cineva va face rost şi de imagini cu fălcile miilor de câini înfometaţi înfruptându-se din celebrul unchi al conducătorului. Mai este apoi şi celebra explozie de la Volgograd pusă pe seama unei “văduve” cecene. În pragul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci , Rusia pare compromisă în privinţa securităţii oferite.

60566457(1)

“România pitorească” văzută de către Al. Vlahuţă este elogiată în versuri pe timp de iarnă atât de către G. Coşbuc , cât şi de către V. Alecsandri. Unul însă o privea din perspectiva ţăranului român şi altul o vedea din trăsură cu ochii omului de viţă aleasă. Încă din perioada liceului unii profesori se învredniceau să sintetizeze astfel de comparaţii şi critici. Eu mă rezum doar la a mă declara bucuros să invoc doar “Iarna pe uliţă”În fine…

Ordinea socială se construieşte şi menţine , în opinia mea, deosebit de greu. Sunt oameni care o văd pornind de la fiecare individ în parte şi generalizându-se sau alţii o văd ca pe un rezultat al legilor unor ţări. Moravurile şi tradiţiile au cu siguranţă o importanţă deosebită. Solon , marele reformator grec , se declară satisfăcut de modul în care vede el instaurată ordinea socială. El observă că răul obştesc poate afecta pe fiecare , dar şi că o lege fermă şi dreaptă poate îndrepta defectele unei societăţi : ” Astfel răul obştesc intră-n casa fiecăruia/ Şi nici porţile ogrăzii nu-l împiedică să intre /Ci el sare peste garduri cât de-nalte şi te-ajunge/  Chiar dacă te vâri  în casă în cel mai ascuns iatac. /Că o pravilă greşită e izvorul tuturor/ Relelor din statul nostru ; că o pravilă cuminte/ Rânduieşte şi-nfrăţeşte toate şi-n acelaşi timp/ Pe nedrepţi îi pune-n lanţuri , pe cei cruzi îi îmblânzeşte/ Pune capăt lăcomiei , pe semeţi îi umileşte/ Şi usucă chiar din germen florile nelegiuirii …. Domnia ei aduce între oameni/ Înţelegerea cuminte şi-nţeleapta chibzuinţă” (Solon, Fragmentul 3).

solon

Am urmărit cu un interes mărturisit recentele scandaluri din educaţie expandate în mass-media ultimelor zile. Remarc faptul că s-au luat măsuri concrete împotriva actelor nedorite şi ilegale în şcoli. Aceste cazuri par a se înmulţi pe zi ce trece prin intensificarea activităţii presei în acest domeniu. Atitudinile autoritare, satrapice ale unor directori şi cadre didactice , dar şi cupiditatea lor ajung să fie sancţionate mai repede sau mai târziu. De cealaltă parte însă vina este pusă în cumpăna şi de către părinţi şi copii. Unii elevi ar dori să-şi aducă pianul de acasă şi să-l pună în faţa catedrei cadrului didactic , iar în spatele clasei să aibă aşezat panoul cu prize pentru alpinism. Prezenţa la ore să fie opţională , iar notele în urma unei testări soluţionate de către profesor. Ofer bineînţeles un tablou exagerat. Dar spre aşa ceva se tinde dacă unii profesori introduc teste pe care elevii pot să le rezolve acasă cu toate sursele de inspiraţie.Părinţii sunt chemaţi şi ei să subscrie unei atitudini civice exemplare. Cu toţii ar trebui să conştientizeze că nu este o simplă joacă sau ceva care trece de la sine dacă este ignorat. Diplomele obţinute de către oricine din învăţământul de stat sunt recunoscute în plan naţional oriunde şi unele chiar în plan european. Firmele private româneşti şi multinaţionale le recunosc şi oferă joburi de mii de euro unor persoane cu o pregătire dubioasă , dar garnisită cu diplome şi certificări, iar un cadru didactic primeşte lunar între 1000-2000 lei în cele mai fericite cazuri. Nu se poate cere astfel întregii comunităţi didactice moderaţie, moralitate şi echitate . Bineînţeles ea este pretinsă şi prevăzută prin însăşi statutul cadrului didactic, dar când un muncitor agricol chiar în România , absolvent sau uneori nu de şcoală profesională, primeşte între 1500-2500 lei lunar este total inacceptabil. Toţi părinţii solicită cadrelor didactice performanţe notabile pentru copiii lor în condiţiile în care interesul pentru ştiinţă şi cultură a scăzut. Eu n-am solicitat şi nici măcar conceput să cer elevilor sau părinţilor ceva în urma prestării actului didactic sau a exercitării funcţiei respective, iar cine s-a îmbogăţit din aşa ceva sau mai mult decât atât , cred eu , va trebui să dea socoteală la un moment dat. Am văzut şi declaraţiile oferite de către ministrul Educaţiei Naţionale,Remus Pricopie. A reuşit într-o admirabilă sinteză să răspundă tuturor întrebărilor adresate în interviuri , unele dintre ele bine structurate şi cu efect de bumerang.

279870-pricopie

Cred însă că un procent important din învăţământ (10-20 %)  s-a titularizat până acum pe căi neortodoxe şi cumpănesc enorm în reuşita recent lansatei reforme. Particip de şapte ani la examenul de titularizare din învăţământ şi am luat note de peste şapte (7) în cinci ani, dar la nivel judeţean n-au fost scoase pe disciplina istorie niciun post titularizabil, iar la alte materii posturile sunt la discreţie. Acest fapt doare atunci când ştii că puteai face şi altceva în viaţă şi ţi se refuză constant un singur detaliu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top