Reduceri.Online

You are here
Home > De actualitate > ~ Noua Ordine Mondiala ~ > Vizită istorică : Barack Obama în Israel şi Iordania !

Vizită istorică : Barack Obama în Israel şi Iordania !

Unul dintre evenimentele cele mai importante de pe planetă din această săptămână îl constituie vizita istorică, am putea spune, a preşedintelui american , Barack Obama, în Israel, Cisiordania şi Iordania. Aceasta a început miercuri în Israel prin întâlnirea lui Barack Obama cu şeful guvernului israelian , Benjamin Netanyahu.

vizita-istorica-a-lui-barack-obama-in-israel-si-teritoriile-palestiniene-sua-sunt-mandre-sa-fie-cel-mai-mare-aliat-al-israelului-18(1)

Declaraţiile sunt dintre cele mai interesante de ambele părţi , dezvăluind îngrijorările privind evoluţia politică, diplomatică, militară în Orientul Apropiat şi Mijlociu. “SUA sunt mândre să fie cel mai mare aliat al Israelului”, a declarat Obama chiar la sosire. “Deşi vedem clar că există dificultăţi, nu vom pierde niciodată speranţa în obiectivul nostru comun, un Israel care trăieşte în pace cu vecinii săi. Statele Unite stau alături de Israel pentru că este fundamental pentru securitatea noastră să fim alături de Israel. Alianţa noastră este eternă. Aşa va fi mereu”, a mai declarat preşedintele SUA.

“Vă mulţumesc că afirmaţi, fără echivoc, dreptul Israelului la suveranitate şi dreptul său de a se apăra de orice ameninţare”, a mulţumit şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

Vizita lui Obama are loc imediat după învestitura noului Guvern al premierului Benjamin Netanyahu, care şi-a stabilit drept “principală prioritate apărarea şi securitatea”, invocând “ameninţările foarte grave” care le realizează  Iranul şi Siria.

Analiştii susţin, însă, că relaţiile personale dintre Obama şi Netanyahu sunt destul de reci.

“Cred că pacea este singura cale spre o securitate reală”, a mai precizat Barack Obama.

“Palestinienii trebuie să recunoască faptul că Israelul este stat evreu, iar israelienii trebuie să admită existenţa unei Palestine independente”, a subliniat deasemenea Barack Obama.

barack-obama-palestina

Vizita a continuat cu deplasarea în Cisiordania. Acolo preşedintele american a întâlnit azi la Ramallah pe liderul palestinian Mahmoud Abbas unde s-a declarat convins că “palestinienii merită propriul lor stat”.

obama_74_b06a4c99ea

Aflat pentru prima oară la Ramallah în calitate de preşedinte al SUA , Barack Obama a susţinut în declaraţia oficială : “M-am întors în Cisiordania, deoarece Statele Unite sunt profund angajate în crearea unui stat palestinian independent și suveran”.

barack-obama-in-cisiordania-palestinienii-merita-propriul-lor-stat-18448501

Barack Obama s-a dovedit încrezător în “posibilitatea unei soluții între cele două state”, Israel și Palestina , transmite AFP. Din dorinţa de a se adresa direct israelienilor, preşedintele va rosti  un discurs la centrul internaţional de Congrese din Ierusalim.

Barack Obama va pleca apoi în Iordania, unde se va întâlni cu regele Abdallah II, după care, sâmbătă dimineaţa, va vizita Petra.

Vizita reflectă preocuparea reală a Statelor Unite ale Americii într-o problemă atât de complexă pe care o reprezintă Orientul Apropiat şi Mijlociu. Situaţia internă a Siriei, îngrijorările privind ambiţiile nucleare ale Iranului , dorinţa de afirmare şi dezvoltare a palestinienilor, reţinerile întemeiate ale Israelului care se simte ameninţat de către întreaga lume arabă, etc. De apreciat este însă faptul că această vizită are poate pentru prima dată un caracter preventiv, încercând să soluţioneze , să aplaneze din timp ameninţările reale din Orientul Mjlociu.

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top