You are here
Home > De actualitate > ~ Noua Ordine Mondiala ~ > Iunie 2013 – Lumea sub microscop !

Iunie 2013 – Lumea sub microscop !

De puţine ori mi-a fost dat să constat o complexitate , diversitate şi conjuncţie atât de stranie, poate chiar de natură astrală, ca cea a zilelor noastre din Iunie, 2013 !

JuneCalendar

Lumea în care trăim cu toţii a devenit bulversată şi agitată fără să ţină cont de … „horoscop” sau de „indicaţiile medicului”.

Trecând de la o extremă la alta în privinţa manifestărilor meteorologice – de la tornade,inundaţii , viituri în America şi Europa la caniculă – cu pierderi materiale şi umane importante ,totul în jurul nostru încearcă să menţină şi să contrasteze în balanţă ţinând să menţină echilibrul talgerelor. 

steagul_deasupra_dezastrelor_77876800

În România , surprinzător poate, s-a optat pentru o normalitate oarecum suspectă. Deşi economia nu este pe roze , câteva iniţiative şi decizii la nivel macro şi micro dau speranţe şi cu siguranţă vor avea efecte benefice în viitor. V. Ponta a efectuat o vizită răsunătoare în Franţa, Germania şi Slovacia , iar   atitudinea vest-occidentalilor a fost favorabilă ( investiţii atât cât se poate în România , sprijin dezinteresat pentru aderarea la spaţiul Schengen) . Vizita prinţului Charles în România este în măsura să ne onoreze şi contribuie la o imagine a României în lume mult îmbunătăţită. 

victor-ponta-fata-in-fata-cu-angela-merkel-cancelarul-german-germania-doreste-sa-fie-partener-al-ro(1) 301908-printul-charles

În străinătate însă evenimentele s-au precipitat. Siria a ţinut prima pagină cotidianelor europene adunând suspine şi compasiune pentru populaţia civilă mult încercată, iar Turcia , parcă contaminată , livrează zilnic imaginea unei ţări a contrastelor în ciuda unor progrese importante pe calea democraţiei. Manifestaţii zilnice la Istanbul şi Ankara împotriva guvernului turc care credem vor avea ecou şi repercursiuni şi în plan economic şi ilustrează câteva dintre gravele probleme ale Turciei contemporane . Considerată un pol de stabilitate în zonă ,şi chiar este unul, Turcia n-a putut în acest Iunie, 2013 … incendiar decât să ofere imaginea unei ţări vulnerabile . După trei săptămâni conflictul a trecut din faza incipientă de întâlniri ale unor simpli nemulţumiţi surprinzător de bine organizaţi , motivaţi şi solidari , la un conflict la care participă şi sindicatele muncitoreşti cu toate că guvernul a făcut concesii care păreau că vor estompa viitoarele evoluţii nedorite. 

149799_articol

În apropierea acestei zone „levantine” , dar tot aproape de spiritul mediteranean , Grecia continua să-şi etaleze gravele dezechilibre economice . Populaţia este nemulţumită , iar Televiziunea publică a fost nevoită , obligată să-şi suspende intempestiv pentru mai multe zile emisia programelor TV. Nu trebuie să mai subliniem ce panoramă dezolantă serveşte această decizie pentru Grecia, iar îngrijorările vest-europenilor devin situate la cotele cele mai ridicate. Această ancoră sudică la care România se raporta pare a fi din ce în ce mai şubredă şi contaminatoare. Sunt voci care susţin că deprecierea monedei naţionale a României se datorează în mare măsură acestor dezechilibre şi incertitudini sudice. 

televiziune-nationala-grecia-300x223

Compărând ca incorigibile şi ireconciliabile până zilele trecute , Iranul şi Corea de Nord fac dovada unor atitudini şi progrese notabile , nesperate. Iranul a reuşit, în urma unor alegeri care par a fi corect organizate şi care au adus la urne peste 50 milioane locuitori , alegerea unui preşedinte , repetăm democratic, pare incredibil ?, care în trecut a susţinut bunele relaţii cu Sua şi Europa şi care promite transparenţă Occidentului , invitând la un dialog deschis toate cancelariile europene. Este poate pentru prima dată când poporul iranian ia o decizie atât de importantă şi are şansa exercitării unui exerciţiu democratic atât de complex. Cunoscut ca un moderat , Hassan Rohani pare a fi omul de care are nevoie întregul Orient Mijlociu pentru realizarea unei minime stabilităţi în lumea musulmană şi asiatică. Corea de Nord şi-a manifestat dorinţa pornirii unui dialog şi a unor tratative cu SUA , fapt care a degajat enorm starea încordată din lumea sud-est asiatică. Aceste declaraţii şi evenimente ilustrează o anumită maturizare şi progrese notabile atât în Iran , cât şi în Corea de Nord. 

61340509

Întâlnirea G8 a adus faţă în faţă cei mai importanţi oameni politici ai lumii. Cu siguranţă spiritul cordial şi atitudinile generoase din partea tuturor participanţilor demonstrează dorinţa menţinerii şi întăririi relaţiilor economice, diplomatice, militare, aureola spiritului pacifist fiind arborată într-un mod unanim. Câteva proteste anti-globalizare au umbrit doar acest eveniment major al acestei luni Iunie, 2013 incredibile. 

irlanda-de-nord-gazduie-te-summit-ul-g8-principalul-subiect-de-dezbatere-criza-din-siria-87066

Nu putem să uităm vizita preşedintelui Barack Obama la Berlin, Germania unde în compania doamnei Angela Merkel a susţinut un discurs memorabil în faţa Porţii Brandenburg şi a populaţiei germane prezentă într-un mare număr. Popularitatea ambilor oameni politici este bine cunoscută la individual , la … „compus” sau „dublu” a stârnit zâmbete şi ropote de aplauze . 

large

În America de Sud a început Cupa Confederaţiilor , o compeţiţie prestigioasă şi care ţine trează atenţia tuturor microbiştilor , dar nemulţumită populaţia braziliană din Sao Paolo sau Rio de Janeiro protestează , dorind un nivel de trai mai ridicat. Se pare că Neymar şi succesele naţionalei nu mai este suficient pentru a crea starea de beatitudine şi saţietate nici în Brazilia – ţara fotbalului şi a cafelei.

289970_heroa

Într-o complexitate atât de mare mai este de mirare că în aceast debut de vară borealul a eclipsat „australul” ? În Alaska turiştii stau la plajă … Iar în România sfârşitul de an şcolar a descătuşat energiile tuturor copiilor. 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top