You are here
Home > Enjoy > Carti si literatura > „Cutia cu bomboane otravite” – Anthony Berkeley

„Cutia cu bomboane otravite” – Anthony Berkeley

Pentru cei cărora le plac cărțile cu specific criminalistic și de investigații, le recomand cartea „Cutia cu bomboane otrăvite”, de la Jurnalul Național. Autorul acestei, Anthony Berkeley (1893-1971) este considerat un clasic printre autorii britanici ai genului. A publicat aproape 30 de volume, romane şi povestiri, folosind şi alte două pseudonime, Francis Iles şi A. Monmouth Platts.
Membru al unei familii cu o bună poziţie socială, Berkeley a absolvit University College London, dar tinereţea i-a fost marcată de participarea la Primul Război Mondial.
După război a lucrat ca jurnalist, colaborând cu diferite publicaţii – John O’London’s Weekly, Daily Telegraph, Sunday Times, Manchester Guardian.
A publicat prima carte în 1925, sub titlul The Layton Court Mystery, şi aceasta a apărut iniţial nesemnată. Autorul, pe numele său real Anthony Berkeley Cox, dorea să păstreze discreţia, dar avea un gust pronunţat pentru mister şi excentricitate. Personajul său preferat, Roger Sheringham, îşi face şi el debutul în această primă carte; de menţionat că el este descris ca un foarte snob autor de succes…
Deşi Berkeley a fost activ ca scriitor numai 15 ani, s-a bucurat până la sfârşitul vieţii de apreciere în rândul publicului cititor şi nu arareori şi în cel al criticilor. Două dintre personajele sale au făcut epocă (figuri centrale şi în Cutia cu bomboane otrăvite): Roger Sheringham şi Ambrose Chitterwick. Unul dintre biografii săi afirmă însă că Berkeley a abandonat scrisul şi din pricina enormelor taxe asupra veniturilor lui.
Ca amănunt biografic picant, Anthony Berkeley a iniţiat şi a con­dus o campanie care îşi propunea să-l salveze pe Edward al VIII-lea din ghearele faimoasei doamne Simpson.
Cutia cu bomboane otrăvite, roman publicat în 1928, este, probabil, şi cea mai britanică dintre cărţile lui Berkeley, nu atât prin acţiune, cât mai ales prin ironia cu care autorul tratează personajele şi moravurile societăţii pe care o descrie. De-a lungul timpului, s-au bucurat de mare succes traducerile în italiană, spaniolă, germană, chineză, dar şi ediţiile publicate în Statele Unite.
Printre titlurile mai cunoscute ale lui Berkeley se numără şi Roger Sheringham and the Vane Mystery (1927), The Piccadilly Murder (1929), The Second Shot (1930), Malice Aforethought (1931), Murder in the Basement (1932) şi Trial and Error (1937).

O să atașez aici link-ul la care o veți găsi sau puteți să o cumpărați de la intrarea în Real, din Mall Afi Cotroceni. (http://shop.jurnalul.ro/carte-de-buzunar/1031-anthony-berkeley-cutia-cu-bomboane-otravite.html)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top