You are here
Home > Internet Zone > Noutati > Stop Online Piracy Act sau cum s-ar putea opri cu pirateria pe Internet

Stop Online Piracy Act sau cum s-ar putea opri cu pirateria pe Internet


Stop Online Piracy Act, de asemenea, cunoscut sub numele de HR 3261, este un proiect de lege care a fost introdus în Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii la 26 octombrie 2011, prin reprezentantul Lamar Smith (R-TX) şi un grup bipartizan de 12 iniţiali co-sponsori. Proiectul de lege extinde capacitatea de aplicare a legii din SUA şi a deţinătorilor de drepturi de autor in combatere traficului on-line de materiale cu drepturi de autor de proprietate intelectuală şi a mărfurilor contrafăcute.

Proiectul de lege propus iniţial ar permite Departamentului de Justiţie al SUA, precum şi deţinătorilor de drepturi de autor, de a solicita un mandat judecatoresc împotriva site-urilor acuzate ca au permis sau au facilitat încălcarea drepturilor de autor. În funcţie de solicitările trimise catre instanţa de judecată, acţiunile luate ar putea include restricţionare la reţelele de publicitate online şi la facilitatori de plată, cum ar fi PayPal, obligarea  motoarelor de căutare de a sterge orice legatura cu astfel de site-uri şi chiar solicitarea furnizorilor de servicii de Internet pentru a bloca accesul la astfel de site-uri. Proiectul de lege ar face streaming-ul neautorizat de conţinut cu drepturi de autor o crimă, cu o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare pentru 10 de piese de muzică sau filme în termen de şase luni. Proiectul de lege oferă de asemenea imunitate serviciilor de internet care iau în mod voluntar măsuri împotriva acestor site-uri cu continut care incalca drepturile de autor.

Propunatorii proiectului de lege spun că protejează piaţa de proprietate intelectuală şi industria corespunzătoare, locuri de muncă şi venituri, şi este necesară pentru a susţine punerea în aplicare a legilor drepturilor de autor în special împotriva site-urile străine. Ei citeaza exemple, cum ar fi cazul in care Google a trebuit sa plateasca 500 milioane dolari Departamentului de Justiţie pentru rolul său într-o schema de targetare a consumatorilor din Statele Unite cu anunţuri pentru a cumpara medicamente pe baza de prescriptie ilegala de la farmacii din Canada. Oponenţii spun că acesta încalcă drepturile din Primul Amendament, adica cenzura pe Internet şi va ameninţa dreptul de libera exprimare.
Audieri pe SOPA au avut loc pe 16 noiembrie şi 15 decembrie 2011. Comitetul judiciar din SUA este programat pentru a continua dezbaterea atunci când Congresul se întoarce din vacanţa de iarnă, mai exact pe 24 ianuarie.

Va dati seama ca daca se apropa acest proiect de lege, pe langa diverse site-uri mai mici, vor fi afectate si site-uri binecunoscute cum ar fi Facebook, YouTube si Google si de asemenea, ar fi cea mai buna metoda de inchidere a unor site-uri de torrenti cum ar fi PirateBay.

In zilele care urmeaza se anunta ca vor exista diverse proteste din partea Google, Facebook, Mozilla si a altor catorva companii cu renume pe Internet.

Poate unii nu constientizeaza acum, dar in ultimul timp s-a incercat schimbarea libertatii pe Internet…Oare cat mai dureaza pana se va intampla asta??

INTERNETUL inseamna LIBERA EXPRIMARE,

iar SOPA incearca sa limiteze aceasta.

5 thoughts on “Stop Online Piracy Act sau cum s-ar putea opri cu pirateria pe Internet

  1. BAI FRATEEE! ASTIA SUNT CU CAPU~~~ AU STAT PE NET PREA MULT..PROBABIL AU AVUT RESTRICTIE LA CEVA SI CE AU ZIS…IA SA CEREM DREPTURILE DE AUTOR ETC ETC!!! ORICUM O SA IASA URAT ! ^_^

  2. Sa ma pupe SOPA undeva !!! Cum sa cenzurezi frate netu !? Astia-s imposibili si batuti in cap!! unde mai e libertatea de exprimare!?

  3. Omule nu oferi produsul cum il vreau eu nu il mai cumpar cred ca nu s-a auzit de expresia ‘Clientul nostru, stapanul nostru!’ mai bine spus noi stapanii lor. In primul rand o sa avem noi de suferit apoi furnizorii de internet (prentru ca cel mai probabil multi vor renunta la rahatul asta bagat cu forta pe gat) si apoi cei care cred ca vor face mai multi bani pe chestia asta deci nu va ganditi ca e o afacere prea buna daca internetul se cenzureaza o sa ajugem cu totii legati la ochi si o sa vedem doar ce vor ei

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top