Reduceri.Online

You are here
Home > Recomandate > Spam-ul in Romania

Spam-ul in Romania

Cred ca fiecare a primit pana acum minim un mail publicitar pe adresa de mail… Dar oare cat e de legal? Ei bine Autoritatea pentru protectia datelor (ANSPDCP) si arbitrul telecom (a fost ANCOM) se ocupau de legalitatea acestor mesaje pana in 2009. De ex. in 2009, Autoritatea pentru protectia datelor (ANSPDCP) si ANCOM au dat impreuna 17 amenzi pentru transmiterea de mesaje comerciale nesolicitate pe e-mail si pe telefonul mobil (asa numitul spam) in valoare totala de 91.000 lei. Autoritatea pentru protectia datelor a dat doar 3 amenzi pentru “spam” pe telefonul mobil, doua catre Vodafone si una catre Orange. De cealalta parte, arbitrul telecom, care din martie 2009 nu a mai avut astfel de atributii, a dat 14 amenzi pentru mesaje comerciale nesolicitate pe e-mail.

In acest moment doar ANSPDCP (www.dataprotection.ro , cu sediul în Str. Olari nr.32, sector 2, Bucureşti, telefon 021.252.58.88, fax 021.252.57.57, e-mail: anspdcp@dataprotection.ro) se mai ocupa de SPAM-uri. Asa ca daca aveti ceva probleme cu mail-uri comerciale, NU EZITATI sa ii contactati.

Din pacate, din ce in ce mai multe site-uri folosesc aceasta metoda pentru a se promova. Dar trebuie luata atitudine. Sunt multe persoane care “fermecati” de continutul mail-urilor comerciale, apeleaza cu incredere la acele persoane/site-uri la care se face referire in mail si de cele mai multe ori iau si ţepe. Asa ca aveti foarte mare grija ce faceti, de RECOMANDAT ar fi sa raportati mail-ul ca fiind SPAM si apoi sa il stergeti.

In Romania, SPAMU-ul a luat o mare amploare in ultimii ani. Folosite de tehnicile strainilor care trimiteau si trimit si in prezent SPAM, si baietii romani s-au apucat sa trimita SPAM. Cateva din site-urile care trimit SPAM in Romania: InfoTurism.ro, eInformatii.ro, ClubAfaceri.ro, RadioDaDa.ro, 24auto.ro, mailz.ro, popservice.ro, DigitalWorld.ro, mediacontact.ro, myc.ro, romaniancompanies.ro, spot.ro. Aceste site-uri le-am gasit pe diverse forumuri unde useri romani s-au plans ca au primit spam-uri de la ele. Nu sunt singurele site-uri care trimit spam, lista e foarte luuunga din pacate.

CUM AJUNGI SA PRIMESTE E-MAILURI COMERCIALE(SPAM):
Simplu – te inregistrezi pe diverse site-uri, gen site-uri cu anunturi, forumuri, jocuri, filme online, etc. Apoi,  unii administratorii de site-uri(si in unele cazuri chiar si hackeri) folosesc adresa ta de e-mail in scopuri ilegale – in unele cazuri vand adrese de mail-uri la persoane terte care apoi le folosesc pentru trimiterea de spam-uri sau pur si simplu ei(administratorii de site-uri/hackeri) trimit spam-uri.

CUM SA TE FERESTI DE SPAM:
NU posta adresa ta de mail pe site-uri, decat doar daca este chiar necesar. De ex., daca o postezi pe un site de socializare esti o tinta sigura.

CUM RAPORTEZI SPAM-URI:
1. contactezi ANSPDCPwww.dataprotection.ro
2. raportezi spam-ul la SpamCophttp://www.spamcop.net/.
3. daca in mail-ul comercial se face referire la o adresa web, raportati adresa la WOThttp://www.mywot.com/.

 

Ce face SpamCop:
1. Marcheaza IP-ul / e-mail-ul / domeniul senderului de SPAM, ca fiind o sursa de SPAM. Aici se poate verifica daca un IP exista in baza lor de date.
2. Datele acestuia sunt intiparite in SpamCop Blocking List (SCBL).
3. Data viitoare cand acesta va trimite un e-mail catre e-mail-ul tau, regulile aplicate pe serverele hoster-ului tau (si care foloseste baza de date Spamcop.net) vor impiedica trimiterea catre adresa ta de e-mail, returnand un e-mail sender-ului, mentionand : “sorry you are listed in our lists as untrested”. Mesajul este similar acelora in care se da o eroare cum ca un cont de e-mail nu are exista.

Ce face WOT:
WOT (Web Of Trust) este o utilitate (add-on) bazata pe sprijinul unei intregi comunitati online care ajuta userii sa navigheze in siguranta pe Internet, spunandu-le acestora in ce site-uri pot avea incredere atunci cand folosesc Google, Bing, Yahoo, Wikipedia sau alte motoare de cautare. Evaluarea site-urilor se bazeaza pe experienta milioanelor de useri care folosesc WOT. WOT este disponibil ca add-on pentru Firefox, Internet Explorer si Chrome sau ca bookmarklet pentru Opera si Safari. Si ce este mai important, WOT este gratuit.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top