Reduceri.Online

You are here
Home > Coltul m@gic > Arata ca esti om > Nelson Mandela a decedat !

Nelson Mandela a decedat !

O veste neaşteptată a îndurerat întreaga planetă. Nelson Mandela – cel care s-a făcut atât de îndrăgit de către toate vârstele şi de către oamenii din toate ţările – a încetat din viaţă la o vârstă respectabilă. Aflasem în vară că marele luptător pentru drepturile omului şi a rasei negre a fost internat de urgenţă din cauza unor complicaţii pulmonare. M-am bucurat enorm când am aflat că s-a reuşit stabilizarea sa sperând într-o redresare fizică de durată. Nelson Mandela s-a bucurat atunci de vizita preşedintelui Statelor Unite ale Americii în Republica Africa de SudRespectul şi aprecierile ca şi urările de bine au fost atunci unanime. Acum însă întreaga omenire a pierdut o adevărată legendă vie . Încă din timpul vieţii personalitatea marelui lider african a căpătat o dimensiune mitologică. Forţa eului interior, vigoarea încrederii de sine şi a tinereţii au animat şi propulsat acest meteor al lumii africane către topul celor mai populari şi iubiţi oameni ai planetei noastre şi au făcut posibilă depăşirea oricăror complexe de inferioritate personală.

305927-awesomestories.com-second-wife

Nelson Rolihlahla  Mandela s-a născut în anul 1918 la 18 iulie, în satul Mzevo,  Transkei (sud-est), în clanul regal Thembu , etnia xhosa. De timpuriu familia s-a mutat  în satul vecin Qunu, unde a petrecut, conform spuselor sale, “anii cei mai fericiţi” – o copilărie splendidă la ţară  -,  primind ulterior o bună educaţie.

305958-family

În timp ce învăţătorul său îl  numea Nelson, tatăl său îl striga Rolihlahla (“cel care creează probleme”, înxhosa). Mandela a manifestat foarte devreme  un spirit iubitor de libertate, demnitate , egalitate şi autodeterminare umană. Studenţia la Universitatea Fort Hale a fost întreruptă prin exmatriculare din cauza convingerilor sale. A urmat şi un conflict în familie care părea să-i diminueze toate şansele de a accede către celebritate şi consacrare în cadrul tribului său şi a lumii întregi. Plecând la Johannesburg,  vigurosul şi arătosul tânăr – Nelson Mandela , a luptat împotriva persecutării conaţionalilor săi de culoare de către guvernele care au instituit în Africa de Sud – Apartheidul. Întâlnind pe Walter Sisulu care-i devine prieten apropiat şi devenind membru al Congresului Naţional African, Nelson Mandela a întruchipat cel mai bine imaginea eroului luptător împotriva Apartheidului şi pentru drepturile şi demnitatea umană. Arestat în anul 1962 , a fost condamnat la închisoare pe viaţă în anul 1964, fiind încarcerat timp de27 de ani dintre care 18 ani la închisoarea Robben Island din largul Cape Town. În timpul detenţiei a dobândit afecţiuni importante care s-au agravat cu înaintarea în vârstă provocându-i neplăceri şi dureri numeroase şi chiar pneumonia şi tuberculoza care i-au provocat în cele din urmă decesul. În urma unei campanii pro-Nelson Mandela la 11 febr. 1990 marele lider a fost eliberat şi în anul 1993 a fost distins cu renumitul Premiu Nobel pentru Pace.

nelson_nobel
Alegerile generale organizate în anul 1994 au condus la victoria partidului a cărui preşedinte era şi i-a oferit şansa de a deveni primul preşedinte al Africii de Sud între anii 1994-1998. A iniţiat realizarea primei constituţii sud-africane şi a coordonat o comisie a cărei misiune era să lupte împotriva abuzurilor comise în trecut împotriva drepturilor omului, a tutelat implementarea reformelor agrare, de sănătate publică, de combatere a sărăciei, a fost apreciat ca fiind un adevărat “părinte al naţiunii”. În anul 1999 s-a retras din politică la o vârstă înaintată petrecându-şi restul zilelor între Johannesburg şi Qunu.

cine-a-fost-nelson-mandela-intre-parin-ele-na-iunii-madiba-i-ca-tigatorul-premiului-nobel-pentru-pace-109787-1

Joi seara, 05.XII.2013 , Nelson Mandela a încetat din viaţă la vârsta de 95 de ani. Actualul preşedinte alAfricii de Sud, Jacob Zuma, a declarat imediat după aflarea veştii : “Fostul preşedinte NELSON MANDELA ne-a părăsit (…), acum se odihneşte în pace. Naţiunea l-a pierdut pe unul dintre cei mai iluştri fii ai săi”,  în jurul orei 21.30 GMT .”Poporul nostru a pierdut un tată”. Preşedinţii şi oficialii tuturor ţărilor lumii şi-au prezentat omagiile , îndurerarea şi condoleanţele.

330816-

Suntem siguri că simbolul şi spiritul “nelsonian” va deveni nemuritor în numele luptei pentru drepturile omului, democraţie sau monarhie constituţională, libertate şi demnitate umană, depăşind acest moment funest al trecerii în nefiinţă a omului Nelson Mandela şi chiar va deveni mai puternic, mai sugestiv, mai reprezentativ.

Condoleanţe întregului popor sud-african şi familiei, tribului din care face parte Nelson Mandela,“Dumnezeu să-L ierte” şi “Să-i fie ţărâna uşoară”, existenţa lui va servi pentru totdeauna ca un exemplu al respectului de sine şi a dragostei de oameni !

636x477_138628526959e20d37

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top