You are here
Home > Study Zone > Biblioteca chiulangiului > Longevitatea – între Antichitate şi zilele noastre !

Longevitatea – între Antichitate şi zilele noastre !

Câteva observaţii privitoare la detaliile unui text dintr-o lucrare antică. Longevitatea este un subiect deosebit de actual şi în zilele noastre. Majoritatea autorilor indiferent de perioadă subliniază speranţa de viaţă scăzută în epoca antică şi medievală. Ei plasează media vârstei omului antic între 25-30 de ani. Bineînţeles că subscriem acestor opinii date fiind cunoştinţele despre condiţiile de viaţă de atunci şi serviciile medicale inexistente pentru majoritatea populaţiei.

Surpriză, însă… ! Există şi mărturii care contrazic această percepţie generală. Surprinde între acestea un text al marelui istoric Publius Cornelius Tacitus. Afirmaţiile lui ne descurajează un pic în privinţa longevităţii, cel puţin a unora dintre locuitorii Romei antice. 

50393495

” 3. Ţine seama că divinul Augustus a cârmuit statul preţ de 56 de ani; adaugă 23 de ani pentru Tiberiu,aproape patru ani pentru Gaius , câte 14 pentru Claudiu şi Nero şi acel an lung, deşi unul singur , pentru Galba, Otho şi Vitellius , ca şi a şasea străjuire a acestui strălucit Principat , în care Vespasian ocroteşte statul. Ajungi astfel la 120 de ani de la moartea lui Cicero până în ziua aceasta , adică la viaţa unui singur om ???!!! – nota noastră).

    250px-Iulius_Cezar_-_ilustratie_din_Istoria_Angliei_dupa_Cassell,_publicata_circa_in_1902                                                                              200px-Siege-alesia-vercingetorix-jules-cesar

300px-Karl_Theodor_von_Piloty_Murder_of_Caesar_1865

4. Eu însumi am văzut în Britannia un bătrân care mărturisea că luase parte la lupta purtată de Caesar , când îşi adusese oştirile în Britannia ; băştinaşii s-au străduit să-l oprească pe ţărm şi să-l arunce în mare.

220px-Statue-Augustus120px-002_Augustus

 

 

 

 

 

 

 5. Astfel , dacă pe acel britann , care, cu armele în mâini , s-a împotrivit lui Gaius Caesar , fie captivitatea , fie propria voinţă , fie o împrejurare oarecare l-ar fi purtat în Oraş ( Roma- n.n), el ar fi putut asculta pe Caesar însuşi ori pe Cicero , rostindu-şi cuvântările , şi chiar pledoariile noastre.

tacitus2

 

6. Cu prilejul celui din urmă congiariu , aţi desluşit chiar voi mai mulţi bătrâni care povesteau că l-au primit , o dată sau de două ori , sub divinul Augustus.

200px-Marcus_Tullius_Cicero

 

7. Se poate socoti că aceşti bătrâni ar fi fost în măsură să asculte cuvântările rostite de Corvinus şi de Asinius ; ….Aşa că nu împărţiţi un veac în două şi nu socotiţi vechi şi din alt timp oratori pe care urechile aceloraşi oameni au putut să-i audă. Au putut să-i cunoască , ca şi cum s-ar fi apropiat şi s-ar fi întovărăşit cu ei.” (Publius Cornelius Tacitus , Dialogul despre oratori, XVII, 3-7.).

Tacitus

 

Textul ,aparent fără prea mare valoare, ne pune serios pe gânduri. Cronologia lui Tacit este cea corectă. Augustus a domnit 56 de ani deoarecea în concepţia autorului această este socotită de la 43-42 î.e.n. până la 14 e.n. Restul împăraţilor sunt prezentaţi fără nicio eroare. Surprinde însă afirmaţia :  Ajungi astfel la 120 de ani de la moartea lui Cicero până în ziua aceasta , adică la viaţa unui singur om (XVII,3.). De ce lansează Tacit cu atâta lejeritate existenţa unui om la 120 de ani ? Mai ales că nici membrii familiilor patriciene care-şi puteau permite servicii medicale avansate sau împăratul însuşi nu a trăit mai mult de 50-80 de ani . Luptătorii cei mai renumiţi şi foarte bine clădiţi fizic, deasemenea. Am crede mai mult că el a încercat să sublinieze caracterul liniar şi continuu al istoriei şi a încercat să facă apel la memorie pentru evenimente deloc îndepărtate între ele, separate de epocă , de sisteme de guvernare diferite: Republica şi Imperiul. Nu putem acredita existenţa vieţuirii de peste 100 de ani nici măcar în proporţie de 5% din populaţie ( unul din 20).

220px-Traianus_Glyptothek_Munich_336

Mărturia autorului continuă dintr-un punctul de vedere şi experienţa proprie:  Eu însumi am văzut în Britannia un bătrân care mărturisea că luase parte la lupta purtată de Caesar , când îşi adusese oştirile în Britannia ; băştinaşii s-au străduit să-l oprească pe ţărm şi să-l arunce în mare (XVII,4). Putem include această mărturie personală în cadrul unor situaţii excepţionale. Dar , chiar şi aşa , ne aflăm în faţa unui caz total inedit. Caesar a luptat în Britannia pe la 55 î.e.n. Britonul respectiv trebuia să aibă în acel timp cel mai puţin 15 ani. Adică până la începutul erei noastre avea cel puţin 70 de ani. Tacit este născut pe la 55-57 e.n. şi cu siguranţă nu l-a întâlnit pe respectivul bătrân cel mai degrabă la 14 ani , adică pe la 70 e.n. cel mai devreme. Bătrânul briton avea atunci cel puţin 140 de ani şi foarte probabil între 150-160 de ANI ? Aproape incredibil. Şi mărturia este inclusă în rândul literaturii romane.

150px-TRAJAN_RIC_II_255_-_859421Mai există câteva mărturii asemănătoare , dar parcă niciuna care să prezinte o situaţie de vârstă atât de inaintată şi din partea unui istoric atât de renumit (vezi regele ostrogot Ermanarich – peste 100 de  ani la invazia hunilor). Există deasemenea mărturii orale despre existenţa unor situaţii similare în Munţii Caucazi.

Nu ştiu cât de veridice pot fi , dar în unele momente chiar şi reţelele de socializare abundă în prezentarea unor situaţii “reale” ale unor persoane în viaţă sau decedate la 120-140 de ani. Nu putem însă miza pe totala credibilitate a acestora.

Rămânem cu siguranţă mulţumiţi. În mod cert nu este imposibil ! În condiţiile unei existenţe optime , beneficiind şi de sprijinul sanitar-medical al zilelor noastre , proporţia oamenilor care trăieşte între 80-100 de ani poate creşte simţitor. Şi asta se poate realiza în condiţiile unei vieţi decente, îmbelşugate şi demne.

Personal consider, însă , salutară semnalarea “Longevităţii” în sine încă din perioada antică.

Multă sănătate şi VIAŢĂ LUNGĂ !!!

2 thoughts on “Longevitatea – între Antichitate şi zilele noastre !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top