Reduceri.Online

You are here
Home > Enjoy > Arta > Botezul Domnului şi Sf. Ioan Botezătorul !

Botezul Domnului şi Sf. Ioan Botezătorul !

În data de 6 ianuarie românii ortodoxi sărbătoresc Botezul Domnului sau Boboteaza. Această sărbătoare comemorează momentul botezului Domnului Isus Hristos în apa Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul . Tot în cadrul acestei sărbători are loc şi sfinţirea apei care se consideră că astfel capătă calităţi binefăcătoare, terapeutice, miraculoase. 

 

Semnificaţia acestei zile este importantă deoarece botezul Domnului în apele Iordanului nu s-a făcut întâmplător , realizându-se la vârsta de 30 şi de către Ioan Botezătorul care recunoscând întâietatea Mântuitorului spunea :” Eu am trebuinţă să fiu botezat de Tine şi Tu vii la mine ?”. Botezul Domnului s-a realizat prin săvârşirea unei minuni . În timpul realizării acestui Botez de către Ioan Botezătorul , Cerurile s-au deschis , de Sus strălucea o lumină puternică ca şi de fulger , iar Duhul Lui Dumnezeu S-a pogorât asupra Lui Iisus , Cel ce S-a botezat ,arătându-se în chip de porumbel. În acel moment al pogorârii în chip de porumbel a Duhului Sfânt s-a auzit un glas din cer :”Acesta este Fiul Meu , Cel Iubit, întru care am binevoit”.

128059_iordanul-intors-inapoi_w100_h79

TROPARUL BOBOTEZEI
“În Iordan botezându-Te Tu Doamne, închinarea
Treimii s-a arătat; ca glasul Părintelui a mărturisit
Ţie, Fiu iubit, pre Tine numindu-Te, şi Duhul, în chip
de porumb, a adeverit întărirea Cuvântului. Cel ce
Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, şi lumea ai luminat, mărire Ţie”.

69742_1bobotez_w100_h79

În următoarea zi, 7 ianuarie, se sărbătoreşte Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul , sărbătoare  cu care se încheie perioada Sărbătorilor de Iarnă şi toţi cei care poartă numele de Ioan şi Ioana sunt sărbătoriţi. În România se apreciază că aproximativ 1500000 de bărbăţi şi peste 500000 de femei ( peste 2 milioane de persoane) poartă numele de Ioan şi Ioana sau derivate ale acestora. Le spunem de pe acum un călduros “LA MULŢI AAANI !”.

F7LVCXW276FB44W0AEG0WS8XT

QQ6LAM4P0NEYVS0WJLMIL489Y

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top