You are here
Home > Coltul m@gic > Arata ca esti om > 1 Mai – muncitoresc 2013 în Săptămâna Patimilor !

1 Mai – muncitoresc 2013 în Săptămâna Patimilor !

Uşor descumpăniţi de nefericita suprapunere a Zilei Internaţionale a Muncii peste Săptămâna Patimilor ( cea Mare) a Calendarului Ortodox 2013 , ne-am bucurat enorm de timpul frumos şi am încercat să le respectăm şi sărbătorim pe fiecare.

4-150x150

Prin hotărâre de Guvern au fost decretate libere zilele de 1-5 mai 2013 considerându-se necesară şi productivă această hotărâre din mai multe raţiuni. Recuperarea din sistemul bugetar pentru zilele de 2-3 mai a fost deja planificată şi parţial realizată. 

Companiile de turism şi transport s-au grăbit să vină în întâmpinarea potenţialilor clienţi cu oferte de nerefuzat : pe litoral , la munte , staţiuni , excursii etc. Ofertele pentru străinătate au fost şi ele deosebit de atrăgătoare şi consistente. 

2-300x225

Studenţimea şi tinerii cu venituri mai modeste au preferat să se deplaseze cu cele mai ieftine mijloace de transport în comun (tren, autobuze) sau prin asociere mai multe persoane la un autoturism. Vama Veche , Mamaia , Eforie au fost din ceea ce am constatat în topul preferinţelor , atrăgându-se multe persoane din străinătate aflate la vârsta tinereţii sau adolescenţei. 

3-razvan-chirita

Majoritatea românilor au preferat să petreacă într-un mod spontan prin ieşirea la munte , pădure sau ştrand şi prin consumarea de mici , bere etc. Splendoarea unei astfel de socializări şi fraternităţi este contrastătă din păcate de resturile lăsate în urmă ( flacoane, folii , resturi de mâncare etc.).

8-150x150

Sunt realizate deja şi câteva statistici în privinţa preferinţelor prilejuite de ziua de 1 Mai. 

1mai

1mai2

1mai3

În anul 1889 , Congresul Internaţionale Socialiste a decretat ziua de 1 Mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. În timp, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.

Reducerea normei orare zilnice de lucru este la originea semnificației zilei de 1 mai, de sărbătoare internațională a lucrătorilor. Actualmente toate statele vestice au oficializat 1 Mai ca zi de sărbătoare doar în SUA , Australia şi Elveţia nefiind oficializată încă. 

1-150x150

Săptămâna Patimilor Mântuitorului Isus Hristos are profunde semnificaţii în întreg spectrul religios în special pentru lumea creştină. Jertfa Mântuitorului are puterea de a primeni omenirea , credincioşii de păcate şi oferă oamenilor o viaţă nouă , şansă unei redescoperiri personale şi cosmice , producând o transformare , speranţe şi optimism nemaiîntâlnite şi neobosite. 

Calendarul Creştin Ortodox comemorarează anual aceste momente de o tradiţie milenară , reamintind şi ilustrând prin activităţi şi serviciul bisericesc importanţa şi măreţia jertfei Mântuitorului. 

vremea-paste-2013-vremea-1-2013-prognoza-meteo-5631762-mediafax-

Fără a mai insista mai mult vă urăm tuturor : Un 1 Mai 2013 cât mai reuşit şi împlinit şi Sărbători Pascale (Paşte Fericit ! ) cât mai îmbelşugate , sărbătorite în pace sufletească şi socială , împăcare şi prosperitate , puterea de a ierta şi dorinţa de a iubi omul şi natura dăruite de către Dumnezeu !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top