Reduceri.Online

You are here
Home > Study Zone > Educatia In Romania > 1 Decembrie – Ziua Naţională a României !

1 Decembrie – Ziua Naţională a României !

1 Decembrie – Ziua Naţională a României !

În fiecare an după Revoluţia din anul 1989 românii sărbătoresc Ziua Naţională a României. În timpul României regale această zi era sărbătorită la data de 10 mai , iar în perioada comunistă la data de 23 august. După 1918 când a avut loc unificarea provinciilor româneşti şi constituirea României Mari , a Marii Uniri , ziua de 1 Decembrie nu a fost sărbătorită cu mare fast într-un mod surprinzător, decât în anul 1928 la 10 ani de la evenimentul Marii Adunări de la Alba-Iulia organizându-se într-un mod solemn o manifestare specială la nivel naţional. Din această cauză se mai întâmplă şi în zilele noastre ca românii preocupaţi de viaţa cotidiană tot mai agitată să nu cunoască importanţa şi însemnătatea acestui eveniment , realizând uneori grave confuzii indiferent de vârsta la care ne raportăm. După 1989 ziua de 1 Decembrie a devenit un simbol şi reper naţional, dar gravele probleme economico-sociale au îndepărtat pe români, ca de altfel şi pe alte popoare , de patriotismul şi mândria de a fi român, şi, de ce să nu recunoaştem, în unele cazuri din motive întemeiate.În calitate de profesor de istorie, din anul 2007 am fost nevoit să organizez şi să susţin un scurt discurs cu ocazia acestei zile la şcoala unde profesam în acel an. În acest an, “Al Domnului”,  (2012), am organizat acest eveniment cu ajutorul profesorilor de română, religie şi muzică la şcolile Inand şi Cheresig , Bihor, unde alături de discursul obişnuit am reuşit şi prezentarea unui material Power Point şi a unui documentar referitor la Marea Unire. Elevii în marea lor majoritate au fost încântaţi participând cu cântece şi poezii. Este mai puţin importantă această activitate personală susţinută înaintea marelui eveniment cu două-trei zile, vineri 1 Decembrie a fost liber, ci ceea ce m-a surprins şi am impresia că nu a fost doar percepţie personală greşită. Din imaginile din mass-media şi starea de spirit generală , se pare că în acest an această manifestare de paradă la nivel naţional, în toate marile oraşe , dar şi în localităţile mai mici inclusiv cele comunale, cred că românii au devenit mai responsabili şi mai mândrii de naţionalitatea lor şi mai încrezători în forţele proprii chiar dacă numeroase probleme persistă. M-am bucurat să surprind această situaţie, stare de fapt sau stare de spirit. Fastul momentului deosebit organizat de la Bucureşti până în cele mai marginale localităţi şi cetăţeni mulţumiţi , uneori chiar fericiţi că poartă deasupra lor sau la ei steagul sau steguleţe cu drapelul României.

Ca semnificaţie 1 Decembrrie este ziua în care prin Marea Adunare de la Alba-Iulia românii transilvăneni asemeni românilor basarabeni la 27 martie 1918 şi bucovineni la 15 noiembrie 1918 , au decis prin participarea a 1228 de delegaţi şi a peste 100000 de oameni unirea cu România regală preexistentă de la 1859. 

La Mulţi AAAAni, România !…şi să sperăm că vom avea din ce în ce mai multe motive, indiferent de etnia din care facem parte, să spunem că locuim în România şi că suntem cetăţeni români.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top