Reduceri.Online

You are here
Home > De actualitate > Diverse > 1 Aprilie – Ziua păcălelilor

1 Aprilie – Ziua păcălelilor

1 Aprilie – Ziua păcălelilor este o zi în care se fac diferite farse sau păcăleli. Trimiterea la o întâlnire inutilă a prietenilor sau alte farse similare sunt cunoscute, în cele mai multe ţări europene, încă din secolul XVI.
Una din numeroasele explicaţii a acestei tradiţii este următoarea: în anul 1564 regele Carol al IX-lea al Franţei ar fi mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe data de 1 ianuarie. Întrucât la vechiul An Nou (1 aprilie) se obişnuia să se împartă cadouri, s-a continuat împărţirea de cadouri şi după anul 1564, dar sub forma unor farse şi glume nevinovate.

In mod traditional, in Noua Zeelanda, Marea Britanie, Australia si Africa de Sud, glumele tin pana la pranz, iar cel care joaca feste si dupa ora 12.00 este considerat “pacaliciul”. Din acest motiv, ziarele din Marea Britanie care decid sa le joace feste cititorilor o fac doar in editia de dimineata.
In alte tari, ca Franta, Irlanda, Italia, Coreea de Sud, Japonia, Rusia, Olanda, Germania, Brazilia, Canada sau Statele Unite, glumele pot fi facute toata ziua.
Referinte la ziua de 1 aprilie se regasesc in operele artistilor din Marea Britanie sau Franta. Geoffrey Chaucer, in Caterbury Tales, scria in 1329 povestea cocosului ingamfat Chauntecleer, care este pacalit de o vulpe. Povestea este datata “la 32 de zile dupa martie”, cel mai probabil referindu-se la logodna regelui Richard al II-lea cu Ana de Boemia, insa data a fost interpretata gresit, ca fiind a 32-a zi din martie, adica 1 aprilie. John Aubrey scria si el despre “ziua sfanta a pacalicilor”, care are loc pe 1 aprilie.
Multi scriitori sustin ca 1 aprilie ar fi aparut cand, in secolul al XVI-lea, sarbatoarea inceperii noului an a fost instituita pe 1 ianuarie, insa despre 1 aprilie exista referinte mai vechi. In Evul Mediu, Anul Nou era sarbatorit pe 25 martie, in multe orase europene, iar in unele zone din Franta Anul Nou era o sarbatoare care tinea o saptamana si se termina pe 1 aprilie, motiv pentru care se speculeaza ca cei care au sarbatorit pe 1 ianuarie radeau de cei care sarbatoreau in alte zile.
O alta explicatie pentru stabilirea zilei pacalelilor a fost data de profesorul de istorie Joseph Boskin, de la universitatea din Boston. Acesta spune ca, in timpul imparatului Constantin cel Mare, un grup de bufoni au venit la curte si i-au spus acestuia ca ar putea sa conduca imperiul mai bine decat el. Imparatul, amuzat, l-a lasat pe unul dintre ei sa fie imparat pentru o zi, iar acesta a dat un edict prin care a stabilit ca o zi pe an sa fie ziua glumelor si a pacalelilor.

Câteva din pacălelile care au ramas în istorie:

Una din cele mai cunoscute pacaleli a fost cea a ziarului “The Guardian”, care a publicat un reportaj despre o republica fictiva, denumita San Seriffe, formata din in Oceanul Indian. Principalele insule erau denumtie Upper Caisse si Lower Caisse: capitala era la Bodoni, iar liderul era generalul Pica.
Numerosi cititori au sunat la redactia ziarului, incercand sa afle mai multe despre aceste insule si doar o parte si-au dat seama ca topografia era formata din nume ale fonturilor de pe calculator.
In 1998, Burger King a publicat un anunt in USA Today, anuntand ca a creat un hamburger pentru stangaci. Hamburgerul era special creat in asa fel incat condimentele sa se scurga din el pe partea dreapta – clientii au cerut in numar mare noul hamburger, pe cand altii au vrut “hamburgerul cel vechi, pentru dreptaci”.
In 1976, astronomul britanic Patrick Moore a declarat la Radio BBC ca alinierea a doua planete va crea un efect gravitational invers, ceea ce va face ca oamenii sa simta o senzatie de plutire, la o anumita ora. Acesta a invitat publicul sa sara in aer, pentru a experimenta senzatia. Zeci de ascultatori i-au urmat sfatul, ba chiar o parte dintre ei au sunat la redactie sa spuna ca experimentul a functionat.
In Noua Zeelanda, chiar si prim-ministrul tarii a participat la o farsa organizata de un post de radio, anuntand ca vor fi interzise telefoanele mobile. Sute de persoane au sunat pentru a spune ca sunt nemultumiti din cauza deciziei.
In 2003, multe site-uri de Internet din Coreea de Sud si China au anuntat ca fondatorul Microsoft, Bill Gates, a fost asasinat – pacaleala a dus la o scadere pe bursa cu 1,5%.
In anii ’50, o televiziune din Olanda a anuntat ca turnul Pisa s-a prabusit.
Si in Suedia, in 1962, televiziunea nationala a difuzat un reportaj despre noua tehnologie care permite vizionarea programelor in color. Telespectatorii erau rugati sa puna un ciorap din nylon peste aparatul TV, ca sa poata vedea imaginea in color. Anuntul era insa o gluma, iar imaginile color nu au fost disponibile decat in 1970.
In 1998, revista “New Mexicans for Science and Reason” a publicat un articol in care a anuntat ca legislatia din Alabama s-a schimbat, astfel incat valoarea lui Pi a fost schimbata de la 3.14159, fiind rotunjita pana la “cifra biblica 3”.

Sursa: ziare.com, wikipedia.org

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top