Reduceri.Online

You are here
Home > Util > Sfaturi pentru sanatate > Care e frica ta?

Care e frica ta?

Cati dintre noi nu au auzit macar o data in viata fraza:”Hai fa-o. Nu fi fricos”? De obicei, frica se manifesta printr-o tendinta de respingere a unui lucru sau fenomen deoarece acesta nu este pe deplin inteles sau alerteaza subconstientul ca ceva rau, posibil dureros i se va intampla.

Aceasta este o stare incontrolabila care pune stapanire pe multi oameni, insa din pacate putini reusesc sa o mentina sub control. Datorita intervalului scurt in care apare, nu are un remediu stabil (fiecare persoana reactioneaza intr-o maniera proprie in cazul unei primejdii), dar aceasta se poate transforma in fobie. In cazul in care frica nu este reala ci se bazeaza mai mult pe o presupunere, putem vorbi despre anxietate.

Frica sau anxietate?

Diferenta dintre frica si anxietate este determinata de modul in care creierul nostru percepe o actiune. Daca aceasta este reala, adica este ceva care intr-adevar ne poate face rau atunci ea se mai numeste si fobie. In caz contrar, putem spune ca este vorba despre anxietate. Aceasta din urma se manifesta cu precadere atunci cand nu avem date concrete despre ceva dar continuam sa ne facem griji, inducand astfel starea de panica (“Daca voi merge cu masina si altcineva va intra in noi?” “Daca soferul nu va fi atent la volan?”). Acest “daca” este elementul care ne ruineaza viata si ne determina sa traim intr-o teama constanta.

Precum aminteam mai sus, o teama contanta se poate transforma intr-o fobie. O persoana care sufera de o anumita fobie, atunci cand intra in contact cu obiectul fobiei sale isi pierde controlul, rationalitatea si experimenteaza cele mai solicitante trairi.

 

Care sunt cele mai comune fobii?

Desi unele fobii au denumiri bizare sau se bazeaza pe motive stupide pentru unii din noi, trebuie sa avem in vedere ca oamenii diferiti percep realitatea diferit. De aici si discrepantele majore intre ceea ce constituie motivul fricii pentru diverse persoane.

Una din cele mai cunoscute fobii este acrofobia sau frica de inaltimi. Aceasta se manifesta de obicei atunci cand persoana in cauza este chiar si la o distanta relativ mica fata de pamant(2-3m). Simptomele fizice sunt cele care accelereaza aceasta frica (ameteli, spaima de a nu cadea, nesiguranta etc.) si deterimina schimbari semnificative in organismul uman (transpiratie, senzatia de sufocare, greata, contractii musculare etc.)

Aceasta este urmata de acluofobia, sau frica de intuneric. De obice persoanele care sufera de aceasta boala, evita sa iasa noaptea, sau chiar seara, nu pot dormi fara lumina si au mereu senzatia ca cineva le priveste sau vrea sa le faca rau. Totodata aceasta senzatie este uneori agravata de parinti, frati mai mari etc. ce folosesc pretextul “bau-bau-ului” care vine din intuneric, pentru a convinge copilul sa le urmeze cererile.

O fobie pe care se pare ca o au din ce in ce mai multi oameni in ziua de astazi este ergofobia (teama irationala de a munci). Deseori confundata cu lenea, ergofobia se manifesta acut la persoanele care nu reusesc sa se integreze in colectivul existent la locul de munca. Deseori acestea resimt zgomotul, oboseala, stresul la cote maxime si le este aproape imposibil sa se desfasoare intr-un ritm propriu.

Gamofobia, cunoscuta si ca frica de casatorie este o alta fobie ce ii inspaimanta in general pe domnii ce conisdera ca din momentul in care se casatoresc, viata lor ia sfarsit. Persoanele cu aceasta problema sunt geloase, neincrezatoare in persoana iubita sau refuza sa accepte un singur partener pentru tot restul vietii. In general aceasta fobie poate fi tratata de persoanele de langa noi cu vointa, respect, intelegere si rabdare.

Cum ne infruntam frica?

Primul lucru pe care trebuie sa-l intelegem cand vorbim despre frica este faptul ca aceasta nu va disparea niciodata. Din acest motiv trebuie sa se produca o constientizare si acceptare a existentei sale. Stim ca frica exista si va exista mereu, asa ca tot ce ne ramane de facut este sa incercam sa convietuim. Greu de trait cu cineva care-ti face zilele amare, dar nu imposibil. Acest lucru depinde de fiecare.

Temerile pot fi stapanite atunci cand suntem informati despre elementul perturbator. Este normal sa-i fie frica de paianjeni unui om care nu stie nimic despre ei, decat faptul ca unii sunt veninosi. Din momentul in care va invata sa-i deosebeasca pe cei veninosi de cei inofensivi, sau va afla ca anumiti paianjeni traiesc doar in anumite regiuni ale lumii, atunci frica lui se va diminua si va putea prelua controlul asupra situatiei.

Asadar, nu uitati ca frica este parte din viata noastra si nu depinde decat de noi daca o vom lasa se ne influenteze sau nu.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top