You are here
Home > Coltul m@gic > Arata ca esti om > Gânduri de Toamnă 2013 !

Gânduri de Toamnă 2013 !

Toamna începe să-şi intre în drepturi. După câteva zile geroase în octombrie 2013 s-a încălzit surprinzător şi simţitor. Doar zilele ploioase şi mohorâte mai aminteau din când în când că e toamnă în România. În acele zile indispuşi încercam să ne realizăm sarcinile zilnice. Din păcate însă , bineînţeles este o constatare proprie doar, randamentul general nu este tocmai strălucit.

Lume îmbufnată, relaţii sociale , interumane , familiale degradate sau agravate. Abia dacă mai constaţi reconcilieri şi atunci merită sărbătorite straşnic. Ambiţiile personale , lipsa de constanţă , de sinceritate sau de comunicare conduc la numeroase eşuări în planul concordiei sociale. Imoralitatea asociată unei adevărate cascadorii histrionice dăunează întotdeauna binelui social. Nedreptăţile sociale comise având la bază imoralitatea şi indecenţa pot fi constatate empiric. Este însă cunoscut şi de către cei care împart dreptatea : nu tot ceea ce este imoral este şi ilegal. Cu alte cuvinte unele situaţii legale pot fi profund imorale. Constituie chiar o temă predilectă de dezbatere în domeniul juridic din câte cunosc eu. Nefericiţilor aflaţi în astfel de situaţii li se găsesc numeroşi sfătuitori. Dar vorba marelui istoric N. Iorga : “Dacă la o mie de sfaturi ar exista şi un ajutor lumea ar fi plină de fericiţi“. Nesimţirilor şi pasivităţilor crase comise în plan social, citadin, stradal se alătură un număr mai mic, dar de o prefăcătorie şi perfidie rare care prin imoralitate şi un simţ oratoricesc exersat în mediul social românesc şi european reuşesc să obţină respectul conaţionalilor noştri. Discursul folosit în zilele noastre în plan politic, economic, social nu este în măsură să mulţumească. A convinge este cu siguranţă o adevărată artă şi realizare, dar cum se reuşeşte acest lucru este în multe situaţii indescifrabil. Succesul unor oameni în acest sens este inexplicabil şi nu poate fi asociat conţinutului de idei , raţiunii sau moralităţii. Întâmplător am surprins aceste aspecte şi mi-am amintit că ele, aproape surprinzător, sunt surprinse într-un mod magistral de către autori antici greci ca şi Isocrate sau Teofrast . Despre omul prefăcut, Teofrast (372-287 î.e.n.) spune în “Caracterele” sale : “ Prefăcutul este omul care faţă cu duşmanii lui se fereşte să le arate ura ce le-o poartă. În taină se năpusteşte asupra lor , iar când sunt de faţă îi ridică în slăvi. Când duşmanii lui au pierdut un proces , prefăcutul este gata să le arate părerea de rău. …. Se preface că abia a sosit , că e prea târziu , că nu e în apele lui. … Când a aflat o veste, se face că n-a aflat. …. , zice că nu-şi aminteşte să fi ajuns la o înţelegere”. Sintetizează şi portretul prefăcutului cu simţ oratoric care ştie să se eschiveze prin motivele şi subterfugiile sale: ” Într-un cuvânt putem spune că e dibaci în a născoci răspunsuri de felul acestora: << Nu am convingerea ; nu cred ; mă surprinde; ai zice că s-a transformat. La drept vorbind , nu mi-a prezentat lucrurile astfel. Ciudat ! S-o spui altuia ! Nu mă lasă inima să-ţi dau ţie crezare , dar nici să-l condamn pe el. Fii cu băgare de seamă ; nu fi prea credul !>> “.  Numeşte toate acestea “apucături dubioase şi duşmănoase” şi îndeamnă să ne ferim de ele mai mult decât de “otrava viperelor“.

200px-Teofrasto_Orto_botanico_detail  220px-Aristotle_Theophrastus_Strato_Lebiedzki_Rahl

N-aş dori să se înţeleagă că susţin că totul este gri în ţara noastră, dar sunt numeroase lucruri care mă descumpănesc. Dacă în continuare ne cramponăm de salariile complet nemulţumitoare ale profesorilor sau de pensiile sărmanilor bătrâni din România atunci chiar avem de ce să ne fie ruşine. Nu cred că asta este problema de fond . Este un alt subterfugiu. Şi spune foarte multe despre capacitatea mediului economic din România şi atitudinea acestuia. Subiectele cele mai recente în plan naţional sunt în măsură să ne atenţioneze într-un mod major. Roşia Montană, privatizarea CFR Marfă, nemulţumiri şi greve actuale şi viitoare în sănătate şi învăţământ etc. reliefează potenţialul imens al unor mişcări sociale şi de stradă importante. Acestora li se adaugă aşa numiţii vizionari care se grăbesc să anunţe un sfârşit 2013 şi început 2014 al protestelor şi crizei politice. Personal sunt nemulţumit de neacordarea unor drepturi salariale (cel de-al 13-lea salariu spre exemplu sau bani pentru naveta profesorilor, atenţie nu naveta spaţială –Enterprise, ci bani pentru deplasare la locul de muncă) , de “performanţele” României din ultimii 4 ani în plan politic, diplomatic, economic, cultural. S-a refuzat României includerea în spaţiul Schengen, ridicarea vizelor pentru Canada şi SUA.  Acestora s-a adăugat recent un fapt care m-a marcat profund . Plecând şi venind de la serviciu am văzut două accidente : de dimineaţă o biciclistă acroşată pe trecerea de pietoni care întinsă pe carosabil implora asistenţa celor din jur doar prin mâinile ridicate şi celălalt un autoturism complet incendiat din care sper că proprietarii au reuşit să iasă la timp. În urmă cu două zile de aceste două evenimente macabre am văzut şi un autovehicul de mare tonal pentru transport combustibil (gaz sau petrol) răsturnat pe marginea şoselei . M-am bucurat că nu a explodat. Mă fortifică şi linişteşte doar optimismul şi veselia gratuite şi nemotivate ale tineretului (copiilor).

21-40-casia-distractie-in-parc_poze-copii-casia

Iar Statele Unite ale Americii de la care aşteptăm tonul reformelor, relansării , primenirii este confruntată cu propriile probleme privind datoria publică. Au obţinut o amânare şi suplimentare în privinţa acesteia fapt care ne întăreşte din nou speranţele. În privinţa culturii româneşti situaţia este destul de îngrijorătoare. Am citit recent o convorbire realizată de un reporter lui Mircea Cărtărescu. Titlul acestei convorbiri m-a şocat. Convorbirea nu relatează afirmaţia lui Cărtărescu de acel gen din titlu, dar gândesc că nimeni n-ar fi expus o asemenea afirmaţie dacă n-ar fi fost făcută de autorul însuşi. Deci titlul sintetiza că marele autor Cărtărescu ar fi spus : “ Şansa ca Nobelul să fie câştigat de un român este mai mică decât cea de a câştiga la 6/49“. Du-re-ros…!!!… Sper să fie doar o figură de stil spusă cu durere într-un mod trivial de către un literat notoriu .

Cred însă că tot ceea ce se întâmplă porneşte din interiorul fiecăruia către fiecare. Un gând bun de dimineaţă , calmul şi seriozitatea de peste zi, o stare optimistă şi un zâmbet moderat celor din jur poate constitui un punct de plecare pentru o anumită stabilitate. În rest, totul ţine de educaţie, şansă , posibilităţi. Sunt nemulţumit că trebuie să trăiesc experienţe nedorite, nespecifice modului meu de a gândi , de a fi. Sunt foarte departe de modul de viaţă dorit şi spun eu meritat, dar în acelaşi timp sunt conştient că putea fi şi mai rău. În privinţa educaţiei şi chiar a promisiunilor pe care le fac cu toţii, inclusiv sau în special politicienii, Isocrate (436-333 î.e.n.) spune : ” Dacă toţi cei care se ocupă cu probleme de educaţie ar binevoi să grăiască adevărul, fără să facă făgăduieli mai presus de rezultatele la care pot ajunge , ar avea poate mai puţin un nume rău în public ; aşa cum stau lucrurile însă , cei ce au îndrăzneala să se laude cât îi ţine gura , fără prea multă chibzuinţă , i-au determinat pe oameni să-şi închipuie că cele mai cuminţi hotărâri sunt luate mai degrabă de nepăsători decât de cei care au preocupări culturale. Cine oare n-ar resimţi un profund dezgust şi n-ar dispreţui , în primul rând , pe cei care se dedică numai discuţiilor deşarte ? Aceştia se prefac că sunt în căutarea adevărului  , dar, chiar de la începutul programului lor de învăţătură încep să mintă” (Isocrate, Împotriva Sofiştilor).

felton_isocrates

Să sperăm că anul 2013 va până la sfârşit cel puţin tot atât de darnic şi liniştit ca şi până acum şi căanul 2014 va fi cu adevărat “Happy New Year” , poate chiar “Happy New Prosperity Age” !

top-5-alimente-care-combat-garantat-mahmureala_1_size11

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top