You are here
Home > Enjoy > Turism > CASTELUL CHAMBORD – DESTINAŢIA PERFECTĂ PENTRU UN WEEK-END ROMANTIC

CASTELUL CHAMBORD – DESTINAŢIA PERFECTĂ PENTRU UN WEEK-END ROMANTIC

Castelului Chambord i s-au adus de-a lungul timpului numeroase elogii: “simbol al puterii regale”, “grandioasa nebunie”,  “rezumat al industriei umane”. Construit în Franţa, pe Valea Loirei, el este astăzi cel mai impunător castel din Europa, prin cupolele delicate şi domurile cenuşii semănând cu un oraş medieval în miniatură.

Povestea construirii castelului

În anul 1519, într-un loc mocirlos din inima unei păduri în care vieţuiau doar animale sălbatice, regele Francisc I (1494-1547) începea lucrările de edificare ale celui mai impresionant castel din Europa. Se spune că pentru construirea castelului regele ar fi fost dispus chiar să devieze cursul Loirei, însă dificultăţile întâmpinate l-au făcut să renunţe la această idee.

Concepându-l pentru a servi ca loc de retragere şi de vânătoare, Francisc I urmărea să realizeze un edificiu care să amintească peste secole de măreţia regatului Franţei. Castelul Chambord trebuia să întreacă în fast şi splendoare tot ceea ce se construise până atunci pe Valea Loirei.

Timp de cincisprezece ani, aproximativ 20 000 de meşteri au lucrat la ridicarea construcţiei pe care Francisc I nu a reuşit să o vadă finalizată. La moartea sa, în anul 1547, era ridicat numai donjonul şi se începuse construirea aripilor.

Lucrările au fost continuate în timpul domniei lui Henric al II-lea (1547-1559), fiul regelui Francisc I. Cel care a finalizat construcţia a fost însă Ludovic al XIV-lea (1638-1715), care, în 1660, i-a încredinţat lucrarea lui Jules Hardouin Mansart.

Grandioasa nebunie”

Castelul Chambord a fost conceput ca o veritabilă fortăreaţă, cu donjon şi incintă cu turnuri masive, schiţele originale fiind atribuite arhitectului italian Domenico da Cortona.

Faţada castelului are o lungime de 156 m şi o înălţime de 56 m. Zidul de incintă are 32 km şi închide o suprafaţă de 5 400 ha care adăposteşte cel mai mare parc forestier din Europa.

S-au cheltuit sume fantastice pentru edificarea şi ornamentarea castelului, căci, pe lângă grija cu care a fost executat, el este şi astăzi cel mai vast castel din Europa, având 440 d camere, 365 de şeminee şi 83 de scări.

Ochiul vizitatorului este puternic impresionat de multitudinea de coloane, turnuleţe, lucarne şi hornuri care împodobesc edificiul. Însă cea mai fascinantă componentă a castelului este scara centrală “în dublu helix”. Pe această scară cu dublă spirală doi oameni pot urca şi se pot vedea, fără a reuşi, totuşi, să se întâlnească.

“Castelul Doamnelor”

Pentru Francisc I, Castelul Chambord a fost un palat al plăcerilor, la baza edificării lui aflându-se o superbă poveste de dragoste. Vrăjit de frumoşii ochi ai contesei de Thoury, al cărei domeniu se afla în vecinătate, regele francez ar fi dat dispoziţii pentru construirea castelului pe locul unui mic pavilion de vânătoare, pentru a fi mai aproape de amanta sa, dar şi pentru a evada din claustrofobia vieţii de curte
de la Blois.

Castelul Chambord mai este cunoscut şi sub numele de “ Castelul Doamnelor”, datorită celor trei regine de la sfârşitul dinastiei Valois care au marcat cea mai importantă perioadă a sa: Maria de Medici, Caterina de Medici şi Maria Stuart.

Destinaţia perfectă pentru un week-end romantic

Dacă vă doriţi, asemeni lui Francisc I, o evadare din rutina vieţii de zi cu zi, Chambord este destinaţia perfectă pentru un week-end de vis.

Vă fascinează arta franceză? Puteţi admira măiestria constructorilor care au edificat castelul şi au executat bogatele sale decoraţii. Vă pasionează hipismul? Puteţi vizita grajdurile castelului ce au capacitatea de a adăposti aproximativ 1 200 de cai de rasă.

În cazul în care vă doriţi un sfârşit de săptămână de neuitat este preferabil să vă petreceţi noaptea la Hotel Du Grand Saint Michel, aflat la o distanţă de aproximativ o jumătate de kilometru, urmând ca a doua zi să continuaţi expediţia prin împrejurimi. Vă puteţi plimba prin superbele grădini ale castelului sau prin fermecătoarea sălbăticie a domeniului Chambord, unde numai cerbii, căprioarele sau mistreţii vă pot deranja momentele de linişte şi relaxare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top