Reduceri.Online

You are here
Home > Enjoy > Carti si literatura > A doua zi dupa moarte

A doua zi dupa moarte

Autor: Dan Stanca
Colectia: Un roman
EdituraCurtea Veche
Pret: 22.00 ron

Romanul A doua zi dupa moarte este cartea unei inaltari la cer. Prin ceea ce propune se poate spune ca ar descinde din fantasticul sud-american, cu precizarea ca autorul nu se complace in tot felul de eresuri pitoresti, ci cauta de fiecare data sensul, asa cum este incorporat in scenariul fantastic al cartii.

O tanara emigreaza in Germania in anii ’80, dar revine in tara in anii ’90, fiind uluita de ceea ce vede aici. Insotita de un barbat bizar, ea traverseaza toate etapele unei purificari severe, pana in momentul in care reuseste sa se desprinda complet de balastul existentei fizice. Romanul poate fi socotit si un conflict dintre Teorie reprezentata de un grup de intelectuali, prieteni ai tinerei, si Fapta, asa cum tanara si-o asuma, iesind astfel din sfera dezbaterilor sterile. Asa cum spun majoritatea misticilor, acolo unde este instinct puternic exista si chemare spirituala. Este si cazul eroinei noastre a carei viata palpitanta nu s-a bazat pe ceea ce putem numi geniul cuminteniei. Dimpotriva, ea a riscat, penduland intre pacat si virtute pana cand intreaga ei creatie ajunge sa se invecineze cu sfintenia.

Dan Stanca a publicat pana in prezent 16 romane, dintre care amintimMorminte straveziiMila frunzelorNoaptea lui Iuda, Drumul spre piatraUltimul omCei calzi si cei reciMutMutilare etc. A primit de doua ori Premiul Uniunii Scriitorilor, in anii 1998 si 2003, tot de doua ori Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, in 2001 si 2009. A fost in mai multe randuri nominalizat la premiile USR. Romanul sau Noaptea lui Iuda, poate cel mai bine receptat de critica, a fost nominalizat in anul 2008 la premiul “cea mai buna carte a anului”, decernat de revista Romanialiterara. Dan Stanca a publicat, de asemenea, sute de articole in presa culturala. A fost tradus in reviste din Spania, Serbia, Italia, Slovenia, Ungaria, Germania. Este considerat un promotor al romanului fantastic cu substrat metafizic, imbinand grotescul cu vizionarismul.

“Dan Stanca este singurul prozator de factura eliadesca pe care-l avem. Singurul la care realismul cotidian si teroarea istoriei fac saltul brusc in metafizic, in simbolismul traditiei hermetice, singurul alchimist narativ interesat – fascinat, de fapt – de camuflarea sacrului in profan.” (Dan C. Mihailescu)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Top